Sor(kutya)ház

Milyen a jó kutyaház? És milyen az, amikor két kutyának is kell egyszerre? – ezt gondoltuk végig. Miután Sólyom háza már megvolt és csupán egy kis felújításra szorult, a másik, nagyobb odút ennek mintájára készítettük el. Csak éppen Hádész méreteihez igazítva. A házakat egy közös talpazatra erősítettük, így nem mozdulnak el, nem borulnak fel és nem érintkeznek közvetlenül a beton aljzattal. Dél-nyugatra néznek a bejáratok, víztaszító festékkel van lekezelve a fa, a tetőzet deszkázatra erősített zsindely.

A kutyák látják a kertkapukat, az utcai mozgásokat is szemmel tarthatják. A kutyház méretét tapasztalatom szerint nem csak a kutya marmagassága, magassága és hossza határozza meg, hanem olyan alkati tényezők, mint a kutya súlya és hajlékonysága. A hajlékonyabb, könnyebb kutyák szívesen gömbölyödnek össze, míg a hajszálra ugyanolyan magasságú és hosszú társaik, akik súlyosabbak és kevésbé hajlékonyak, inkább csak “kifli alakban” alszanak.

Ezt figyelembe véve lett a H-ház némileg hosszabb, magasabb bejáratú, az S-háznál. Így, egymás közelségében, de mégsem egy odúban laknak a kutyák a kertben. Fontos, hogy a házunkhoz, illetve a bejárathoz közeli teraszhoz is közel vannak így, látják részben a benti mozgásunkat, illetve azt, hogy mikor, merre tartunk kifelé a házból. A teraszok tiltott zónák számukra, ez is fontos szabály!

Hamarosan itt az ősz, majd a tél: meglátjuk, hogyan válnak be a hideg nyírkos időben a “sorházi lakások”. 🙂

H & S

Komment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.