51. Minden napra egy jó zene – Benny Goodman Quartet Flying Home

Ma a swing királyának Benny Goodman zenekarának a ’30-as évek végén rögzített egyik legnépszerűbb produkcióját, a Flying Home-ot hallgatom újra. Goodman a ’20-as évek Amerikájában kezdte pályafutását.
Mindössze 17 éves volt, amikor Ben Pollack zenekarának klarinétosaként érkezett New Yorkba, az amerikai zeneipar fellegvárába. Tehetségére hamar felfigyeltek, és első kottája a “125 Jazz Breaks” 1927-ben jelent meg, amikor épp 18. életévébe lépett. A nagy áttörésre, ami ismertséget és világszerte a népszerűséget is elhozta számára, azonban még várnia kellett. 1935-ben, 26 évesen leszerződött az NBC rádió Let’s Dance című műsorába, mely az egész államokban hallgatható volt. A műsor sikertelensége miatt a beharangozott megszűnés napján Goodman azt a tanácsot adta zenészeinek, hogy játszanak úgy, ahogyan kedvük van. A műsor olyan fergeteges örömzenélésbe csapott, hogy a táncosok extázisba estek. Hivatalosan a jazz történelem ettől a naptól számolja a swing korszak kezdetét. A klarinétos ettől a naptól minden koncertjét a Let’s Dance című számmal kezdte.
Ezt követően megalakult a Benny Goodman Trio Teddy Wilson zongorista és Gene Krupa dobos társaságában, majd Lionel Hampton vibrafonos csatlakozott hozzájuk. Hampton akkoriban egy kis éttermet vezetett, ahol maga főzött, felszolgált, és a vacsorázóknak játszott. Az immár Quartetként működő zenekar sikere óriási volt, mert a vibrafon-klarinét párosítás egészen újszerűen hatott, és mert a négy tagból ketten fehérek, ketten pedig feketék voltak. Ezzel megalapozták a vegyes etnikumú zenekarok helyét a jazz történelmében. (Jóval megelőzve ezzel a könnyedebb rock-funky-soul műfaj csapatait, ahol is a ’67-ben megalakult Sly and the Family Stone együttes volt az úttörő e téren.) 1938. január 16-án új időszámítás kezdődött a zenetörténelemben: Benny Goodman a Carnegie Hallban elérte, hogy az emberek nem táncolni jöttek, hanem hallgatni a zenét. Minden bizonnyal ez volt az első igazi jazz koncert!

Forrás: fidelio.hu