Darvak Berekfürdő felett

A napokban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőn voltam családommal. Az alig ezer fős üdülőfaluban feltűnően sok a csóka, a vetési varjú. De ami igazán érdekes volt, hogy éppen láttunk egy jelentős számú daruvonulás sorozatot. A daru nemes madár: tollazata értékes, külleme méltóságteljes, hangja a távoli és ismeretlen tájak felé hívogat. A magyar kultúrában is kiemelt szerepet tölt be, számos címerünkön megjelenik a daru és a tolla is. Valamikor népszerű műdalaink is őrzik emlékét: Darumadár fenn az égen kezdetű vagy a Darumadár ha elszállsz című is.

Darvak égi “dívánja” egy odatévedt csókával – fotó Ráczné Szabó Rita

 

Ez a nagy termetű madár a XIX. század közepéig nagyszámú fészkelő volt idehaza, főleg az alföldi lápos, mocsaras, vizes területeken. A befogásuk, vadászatuk, de főképp élőhelyeik szűkülése és helyenkénti megszűnése okozta, hogy a XX. század közepére, mint fészkelő madár megszűnt élni Magyarországon. Ma már csupán átvonuló madarunk, legnagyobb csapatuk a Hortobágyon figyelhető meg időközönként, akár 80 ezres egyedszámú kolóniában is. Az országban az egyik legnagyobb mocsaras, vizes terület a Nagy- és Kis Sárrét, amely több százezer holddal jó daru élőhely volt.

Az alábbi lenyűgöző videón az első 25 másodpercben láthatjuk a darvak vonulását Európa felett. Éppen az olaszországi Velence egén halad el a madárcsapat. Ez a film a BBC Earth stúdió munkatársainak alkotása, címe Winged Planet – Earthflight. Számos olyan “high-tech” alkotás készült az elmúlt évtizedekben a madarak vonulásáról, amik az ember számára is átélhetővé teszik a repülés csodáját – virtuálisan. Az egyik leglenyűgözőbb és leglíraibb ilyen a Le Peuple migrateur 2001-ből, Jacques Perrintől. Erről a filmről még mindenképpen írok majd, mert nagy élményem volt annak idején.

Komment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.