90 éves Sir David Attenborough!

David Attenborough a londoni állatkertben a Suka nevű orángutánnal

David Attenborough a londoni állatkertben a Suka nevű orangutánnal

Szeretjük minden alkotását. Lehengerlő az az állhatatos és kitartó érdeklődés, amelyet sugároz. Az a kifogyhatatlan vágy a megismerés iránt. A természet, az élővilág, az emberiség jövőjét alázattal, tisztelettel és folyamatos rácsodálkozással láttatja. Mi is, akik nézzük ismeretterjesztő műsorait, igazi kis tudósnak érezzük magunkat. Kezdjük érteni a Teremtés apró és hatalmas csodáit, észrevesszük a növények csak látszólag mozdulatlan és hallgatag világát, felfedezzük a lábunk alatt hemzsegő milliónyi apró élőlény létezését. Megtanulunk vele nem irtózni a rovarok rejtett és csodálatosan színes világától, bepillantást nyerünk az éjszaka állatvilágának lenyűgöző pillanataiba, éljenek azok a városokban, a végtelen sivatagokban vagy éppen az esőerdők mélyén. Vele tartunk a sarkkörökre, a tundrára, a tajga fenyőerdeibe, a himalájai lankákra, a szavannára, a pampákra, a kontinentális tájak ismerős vidékeire, az óceánok és tengerek titokzatos kékjébe… Keresztül-kasul járjuk ezt a kék bolygót, bepillantást nyerhetünk az élet megpróbáltatásaiba, megtudhatjuk milyen is volt az élet a földön a régmúltban, az első édenkertek idején, a törzsi kincsek megismerése különleges kultúrák lenyomataival ajándékoz meg bennünket.

Megannyi felejthetetlen produkció, számos tehetséges tanítvány és hűséges munkatárs, akik a BBC Desmond Hawkins által alapított, de Attenborough nevével fémjelzett Natural History Unit, majd a BBC Earth műhelyeiből kerültek ki, mint Alastair Fothergill, Neil Nightingale vagy Christopher Parsons. Egytől egyig olyan ismeretterjesztő filmeket készítettek végtelen türelemmel és roppant erőfeszítések közepette, amelyek korra és iskolázottságra való tekintet nélkül mindenkit lebilincselnek a gyermekektől a felnőttekig. Attenborough személyisége közvetlenségével és ragyogó elméjével, a kamerák előtt állva mindannyiunkhoz szól. Megmutatja, milyen is az élő bolygó, azt szeretné elérni bennünk szelíd határozottsággal, hogy tudjuk, hol is élünk, milyen az élet.

Köszönjük Sir David Attenborough-nak ezt a csodálatos életművet: ismeretlenül is közeli és szeretett barátként gondolunk rá e jeles napon!

Ráczné Szabó Rita