Amikor megszakad a gyűlölet fonala

Incendies (2010.), kanadai filmdráma
Rendezte: Denis Villeneuve
Főbb szerepekben: Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Lubna Azabal, Rémy Girard.

Celle de briser le fil de la colère. – Amikor megszakad a gyűlölet fonala.

Nehéz film. Sűrű és tragédiákkal teli. A pusztulás, az emberi kegyetlenség, a háború, a szenvedés, a halál és a mindent legyőző szeretet drámája. Versenyre kel az ógörög elődökkel.

A libanoni származású, Kanadában élő drámaíró, Wajdi Mouawad Futótűz című színműve alapján készült a film, amit most, e vészterhes időkben sokaknak kellene látnia. Mert mindenkinek meg kell találnia önmagát, ismernie kell a múltját, értenie kell sorsában a miérteket. Ezek nélkül nincs jövő. Még akkor is meg kell ezért küzdenünk, ha ettől a lényegitől, a mentális éltető elemtől éppen a saját világunk, az ember gyilkos indulata újra és újra meg akar fosztani.

A Közel-kelet, Libanon, a nacionalista keresztények, a muszlimok, a politikai, a vallási és etnikai feszültségek, a háború sújtotta vidék enyészete, a személyes tragédiák özöne “csak” egy háttér a sok közül. A lehetséges díszletek ezreiből egy, amelyhez ijesztően hasonlóak elég gyakran felvillannak az emberiség porszemnyi történetében. Van még mit tanulnunk, sőt egyre gyarapodó tudásunk, ismereteink köteleznek arra, hogy tudjunk is. Elsősorban változni. Változtatni. Mert sokan vannak ebben a pillanatban is olyanok, akik reszketve, de mégis reménykedve várják, hogy egyszer megszakad a gyűlölet fonala.

…utólag minden kiderül
mint a görög tragédiában
belül történt mi megesett
a színen csak siránkozás van
mint a görög tragédiában
belül történt mi megesett…

Kányádi Sándor: Kuplé a vörös villamosról (1992.)